Thursday, August 15, 2013

Karamellised pirnikorvid

Heihei...
Suvi on peagi lõppemas ja algab kool, aga hetkel on  kiire aeg köögi poole peal...Aiasaadused ootavad konserveerimist ning muud moodi töötlemist..Eile käisin Pirnipuu otsas ja tegime ka esimesed pirnikompotid. Täna tulin siis ideele, et mis ma hakkan nende pehmete pirnidega peale, mis juba tuppa sai toodud...hmm..mütlesin, et proovin teha karamelliseeritud pirne...jaa see oli täiega hea idee, sest seda võib niisama ka süüa ja see on imehea magustoit..

Niisiis. karamelliseeritud pirnid..


Pese ja koori ning puhasta pirnid.( suuri pirne kuskil 5-6..mul olid väikesed kõvemad pirnid ja tegin tunde järgi... sega kaneeli ja suhkruga)..pane potti sulama u 50g võid...lisa 120 g suhkrut ning sega läbi...kuumuta..segu hakkab mullitama...kui juba hakkab veidi pruunistuma, sisi lisa pirnidtükid v sektorid...mul olid tükid ;)
Sega segu läbi ning kuumuta potis kuskil 10-15 min...mm...mina lisasin veel ka kaerahelbeid..

Mõtlesin, et hea lauale panna oleks ju korvikesed, mis on tehtud silikoonist muffinivormis...
Niisisis korvikeste tainas.. Ideaalsed piknikule ;)

1 muna suhkruga vahustada heledaks vahuks...juurde segada 2 spl õli ning jahu nii palju, et jääb piisavalt paks, et mikser keerleb sees...tunnetamise asi...Ja siis igasse vormi panna tainas ning näpuga mudida kausikeste äärtele ning ühtlustada... panna 200 kraadi juures ahju kuskil 10min-ks..

nüüd lisa pirnisegu ning pista veel ahju 10 min-ks....mm...lihtsalt imehea!!!



Mõtlesin et karamelliseeritud pirne saab ju ka niisama süüa koos vahukoore v jäätisearmastajad koos vanillijäätisega :)

Saturday, August 3, 2013

Kirsikook biskviitkattega

Tsaukii!!

Täna hommikul oli mul tunne, et peaks ikka koristama ja kui ma tulin laudast koos 20 munaga, sisi hõikas isa, et tee kooki, meile tulevad külla Lippurid ja Schneebergid..No eks ma sisi mõtlesin, et mis teha  ja õnneks olid mul ahjukanad juba valmis...soolase koha pealt oli asi lahendatud...

Esimesi marineeritud kurgipurke ja mahlapurke keldrisse viies ja riiulile ladudes, leidsin ma viimased kirsikompotid. ning koogi maitse ja sisu oli otsustatud.... tuleb kirsikook...

see oli ideaalne idee, sest kooki kiitsid kõik ja tõesti selle meekoogi kõrval oli minu kook veelgi maitsvam....ja mulle pole iial öeldud,et ma olen väärt noor naine!


Pildid hetkel. retsept tuleb kuangi hiljem...hetkel nii seo päike väljas, et seda ei saa raisku lasta.

 Siin on vaid pool koogist..sain suure plaaditäie maitsvat kooki ja pärast  oh üllatust... minu serveering on südamekujuline...ops..

Tuesday, July 30, 2013

Vahvlid

Tere. kaunist suveööd, mu kallid lugejad!

Eile õhtul tuli isu vahvlite järele ja nii ma siis tegingi mingi 21 ajal taigna ja kuskil poole 22st hakkasin vahvleid küpsetama. Kokku ma vist küpsetasin neid u 1 öösel....väsitav.. alguses oli isegi huvitav neid teha,aga jh siis vajus ära..Ikka ulme kogus tuli neid,aga pooled söödi mul tegemise ajal ära ja sisi täna hommikul enamus...hetkel on veel mõni torbik alles.

Aga retsept ka, mida ma teen täitsa peast ja tunde järgi..



 Vaja läheb:
4 muna
150g võid
1,5 l u piima
5-6 spl tärklist
120g suhkrut( maitse järgi)
400g jahu


Vahustasin võid suhkruga ära, lisasin munad, vahustasin pisut veel, seni kuni oli ühtlane mass.. eLisasin piima, jahu..tärklise....segasin ühtlaseks....Jahu tuleb nii palju lisada, et tainas on vedel, et kui lusikaga tõsta, siis voolvab peaaegu nagu puhas piim,aga pisut paksem. Eks katsetage ise! ;)
Aga vahvleid võib igatmoodi kujundada...mina tegin ns vahvlirulle ja tegin ka mõne kausikese...


ja sorbetti tegin ka õhtul, mis sai hommikul ilusti valmis...Aga jäätisesööjad võivad julgelt vahleid süüa jäätisega.. :)


Nii palju oli siis hommikul...tglt mõni kausike oli korvis,aga siiski....




Wednesday, June 26, 2013

Suitsuvorsti pizza

Hei jälle. Kuna täna õhtul vaatan koos  venna ja ta pruudi ja pruudi sugulasega ning isa ja väikese vennaga filmi, siis otsutasin teha lauale pizzat..

Alguses ei plaaninud sellist, aga kuna tomatit enam polnud, sisi tuli midagi kähku väkja müelda ja katsetada....
Alguses kui tegin, sisi vend ütles kyll, et bbq kaste ei sobi, aga mina jäin endale kindlaks ja tegin ära....vennale ja teistele ka maitses ;)



 
Sellelt lehelt saate katsetada erinevaid pitsapõhju.
 
 
Vaja:
 ahjuplaadi pitsapõhja
1 latt suitsuvorsti
10 värske siubla vart, värsket tilli
sool, pipar, pizza maitseaine
 juustu maitse jätgi, mina panin mõõdukalt, kuid natuke soolane sai.( juust oli maitseainetega)
 
Tee Nii:
 
Põhja küpsetada 200 kraadi juures u 10 min.  Edasi määrida peale ketšup, lisada vorstikuubikud, värske sibula rõngakesed, värske till, natuke võib lisada ka pitsa maitseainet ja peale juustu.....200 kraadides ashjus küpseb kuskil 25 min :)
JA nii lihtne see ongi!
 
 
 

mm...maasika toormoosiga pannkoogid

Hei.
Tänane ilm on taas palav, võib öelda,et lausa kuum...Kui lõuna ajaks aiast tööd tegemast tuppa jõudsin, sisi pidin hakkama isale ja vendadele lõunat tegema ja nii mul tekkiski idee, et uspi kõrvale, üeaks vaaritama ka pannkookge. Ema oli ju eile teinud väga palju toormoosi maasikatest ja minu meelest on maasikad ainult külma toormoosina head. Paljalt neid söön siis, kui hakkavad esimesed maasud valmima :)

Aga Pannkooke on üliluhtne teha ja igaksjuhuks neile, kes seda veel ei oska, panen umbkaudse retsepti. Nagu teate, teen mina asju tunde järgi. ;)
kvaliteeti pole,aga pannkook on näha :D




Pannkoogitainas:
Vaja:
2 muna
 u 1 l piima+ pool tassi vett, kui  on soovi
100g suhkrut
4 tassi jahu
0,5 tl soola, tsipake võib ka söögisoodatlisada


Tee nii:
Vahusta munad suhkruga vahule, lisa jahu, sool ning mikserda ühtlaseks. Miksriga on hea teha, sest siis ei jää taignasse jahu tükke ega midagi. AGa kui miksrit pole, sisi jahu lisada segamise ajal ja parem kui jahu on sõelutud.  :)
Tainas jääb mõnus siidine ja kreemine. Ei tohi olla väga vedel. Pigem paksem.

AGa head katsetamist ja nautige suve!





Tuesday, June 25, 2013

Köögivilja supp lihaga

Heihei.....pole juba ammu kodus süüa teinud töö tõttu ning siis täna tegi ema suppi. Õnneks pole palav ilm,et suppi ei tahax.

Aga seal on liha sees, mida ma ei armasta, kuid maitse oli supil väga hea ning muidugi toitev ka.
Kahjuks ma kodutehtud pitsast ei saanudki ühtegi pilti,aga kui millalgi jälle uuesti teen, eks siis saate ka retsepti......kodus tehtud pitsapõhi on ülekõige ja üldse pitsa on häid asju, mida saab odava raha eest palju ja lisaks  on see ka ülihea :)

supp nagu supp ikka. vesi, köögiviljad, maitseained, puljong, liha ka kui soovi. nii lihtne see ongi!

Monday, June 17, 2013

Punasesõstra sorbett

Hei. Mida teie teeksite õhtul kui hakkab igav?

Vot mina tegin eile õhtul punasesõstramahlast sorbetti. Nio tegelikult sai see hommikuks valmis,aga idee tuli õhtul 22 ajal.
Niisiis
Valasin 0,5l  punasesõstramahla( kodutehtud veidike magustatud mahl, kuhu lisasin veel vett juurde,et lahjendada) potti
lisasin juurde maitse järgi suhkrut, aga segu peab tegelikkuses tulema magus. sest suhkur ei lase segu täielikult läbi külmuda.

Kuumutasin segu kuskil 20 min ning siis panin külmkappi v jahedamasse kohta jahtuma.
Jahtunud segu segasin korralikult nagu vahustades läbi ja panin sügavkülma

Käisin  segu  paar kordaa õhtu jookul kahvliga segamas, veidi vahustasin ka.kuskil iga 20-30 min järel
Ja läksin magama. Hommikuks polnudki mul jääkapis üks suur jääkuubik,vadi mõnussalt pehme sorbetike, mida ma siis kahvliga  purustasin ja läbi segasin ja sööma hakkasin. Emale maitses ka see väga ning see on minu vaieldamatu lemmik suvel.


Thursday, June 6, 2013

Mõnusad võiküpsised

Heiheu...palju on tegemist olnud ja katsetamist ka. Kuna ühe rabarberikoogi retsepti olen siia lisanud, sisi uut ma lisama ei hakka ja hoopis üritan siia koostada küpsiste retsepti.....Need maitsesid paljudele, kes maitsta said.


Vaja:
1 muna
200-300 nisujahu
200g või
100g suhkur
tsipa söögisoodata( 1/5 teelusikast)

kaneeli suhkruga või kookoshelbeid 75 g

Tee nii!
Vahusta või suhkruga, lisa muna, mikserda ühtlaseks. Lisa  sooda, hulkhaaval jahu. Jahu lisasin niipalju,et mikser käib veel ilusti ringi, seisma jättes on tainas miksri küljes, lusikaga saab ka veel ilusti segada. Point on selles,et kui tainas pritsi panna, siis peab tainas olema piisavalt pehme, et jääksid kenad lillekesed. Kui tainas on liiga vedel, siis ahjus küptsetades, valguvad nad laiali ja ei tule krõbedad. Liiga paksu tainast on raske läbi suruda.

Niisiis plaaditäit küpseta 200 kraadides ahjus 10-12 min. Heledaid on lihtne jälgida, kuni nad on kuldsed,aga tumeda taignaga tuleb veidike vaeva näha ja katsetada  :D




Muidugi see aasta tegin ka kooli rullbiskviidi ning õpetajad said minult lillede asemel maiustada  ;)





Sunday, May 26, 2013

Rabarberid, rabarberid

Hei ka siia!
Üle pika-pika aja jälle postitan, kuid mitte palju. Vahepeal on meie koduaia rabarberid hakanud vohama ning üks varreke võib olla juba pea meetrine ning jämeduselt 3-4 cm... parajd pirakad, eks?

On tehtud juba vähemalt 4 plaaditäit mõnusat kerget biskviitkattega rabarberikooki ning kisselli ka 2 potitäit. Pilte pole lisada, või kui nüüd leian, siis see on tehtud viimase koogi jäänustest. .....lihtsalt on nii võrratu, kui osatakse tega majapidamises häid asju ka nendest, mis muidu süüa ei meeldi!!


Retsept!!
saab suure plaadi
Vaja läheb:
 põhi:
2 muna
200 g võid
maitse järgi suhkrut ( u 100-120 g)
100 g kartulitärklist
300-400 g jahu
0,5 tl söögisoodat
sisu:
palju rabarbereid ( suur kauss, suhkru ja kaneeliga segatuna, seisnud vähemalt seni, kui laod soojale põhjale)

kate:
7 muna
7 spl sõelutud jahu
12-13 spl suhkrut

Tee nii:

Vahusta põhja jaoks võid  suhkruga, lisa muna, mikserda ühtlaseks, lisa jahud ning u 0,5 tl söögisoodat....sega.... segu peab jääma paks, mitte kuiv, selline mida saab ilusti laiali määrida. või kui  tulebki paksem, siis nii pehme, et märja käega põhjale vajutada. kõvemale põhjale kindlasti ka siin kahvliga augud teha.
Küpseta 200 kraadi juures 12 min
seejärel laota peale rabarberid, lisa peale suhkrut, kaneeli....ahju 15min
Samal ajal võid juba hakata katet tegema.....Vahusta munad suhkruga tugevaks kohevaks vahuks/ vahusta vähemalt 10-11 min) ning sõelu ettevaatlikult hulka jahu. Sega lusikaga rahulikult läbi ning lisa see kohe ahjust tulnud rabarberiplaadile.

Alati kui vahustada mune, siis puhtas kausis---rasvases kausis ei lähe munad vahtu!!




Selline sigri-migri retsept, sest ise teen väga paljusid toite peast ning ma ei vaata juba mitu mitu aastat retsepte.  Ema pealt õpitud ja mingil määral päritud anne!

Lihtsalt näpuga retsepti taga ajades, keeran kõik nässu.

Saturday, April 27, 2013

Napoleoni kook

Heihopsti.
Tegin eelmisel ja sellel nädalal Napoleoni kooki, sest see tuleb mul kasvõi unepealtki välja.
hea lihtne ja kiire ning mis peamine, see läheb alati kõigile peale.

Eile muidugi tegi ema kreemi ja küpsetas lehttaigna ära,aga kokku panin mina :)

Kõik kiitsid.

Selle koogikese, mille tegin eelmine nädal ( 1kg lehttaignast sai 2tk), sai kaaluga 1,200 kg ning suurus on u 23x24cm

Kui keegi soovib tellida, siis  7eur/kg

Teen sidrunimaitselisi ja jõhvikamoosiga Napoleone. Kindlasti saab ka erimaitselisi


Tuesday, March 19, 2013

Koorekompvek

Terve eilse hommiku ja õhtupooliku tegelesin mina naturaalse mahetoodetud koore keetmisega.
Miks ma seda tegin? Aga mida ma teen siis tervelt  1 liitri koorega?
Tegin 2 laari ja esimesega harjutasin asja, sest koorekomme tehti meie kodus viimati siis kui mina oli 4-5 aastane. ehk siis 11-12 a tagasi. koort jäi pisut veel ülegi, niiet tuleb midagi muud sellega veel  välja mõelda.
Said väga yummid, niiet tasub proovida. Minuj aoks on need ülimegasuper magusad, kuid head!!
Mina keetsin igat laari( retsept on 1 laari jaoks) kuskil 1.30-2h. Esimese keerasin nati tuksi, s.t  ei jäänud selline kuiv ja kohev vaid veidi niiske. aga hea oli ikkagi.
Teine, mille tegin õhtul kui Pärnus tagasi tulin, tuli väga-väga hea ning suussulav. Pereliikmed kiitsid.

Koorekomvpekid puhtast koorest
2 klaasi piima
2 klaasi suhkrut

Mõõda ained nii suurde potti,et pool potist on seda, sest segu tõuseb keedes. Sega, sega.....kui hakkab liialt üles vahutama, siis tõsta korraks tulelt ja keera tuld vähemaks. Minu keraamilisel pliidil tuli keeta seda 5-6 peal.( kuni 9 kuumust)

Nipp!!!! Keeda seni, kuni mass on mõnusalt pruun nind paks, sellise paksu kreemi taolist. keedes on suured mullid. SEGA KOGUAEG!!


Thursday, February 28, 2013

Õuna-ploomimoosiga rullbiskviit

Tere!
Pole eriti viitsinud midagi postitada, kuid täna ema tahtis midagi head teha. Ema  tahtis teha kyll kohupiimakooki või vahukoorekreemiga rullbiskiiti,aga  ta oli ametis rahvatantsuvöö kudumisega, siis tegin rullbiskviiti ning vahele kasutasin, külmkapist leitud, vanaema moosi. Ma ei tahtnud midagi rasvast teha...las see jääda sünnipäevatortidele.
  Just lõikasin biskviidi lahti ning see tuli imemaitsev ja mahlane!!




Sunday, February 17, 2013

DIGESTIVE


Digestive-küpsised
on pärit Edinburghis asunud McVitie's küpsisevabrikust, kus 1892. a. Alexander Grant retsepti välja mõtles. Sellise nime said küpsised seepärast, et küpsistel usuti olevat seedimist soodustav toime. Hiljem on see siiski ümber lükatud ja nt USAs neid sellise nimega müüa ei tohi (kuigi importkaupade riiulitelt neid ikka leida võib). Ühed populaarsemad küpsised Suurbritannias, mida kasutatakse tihti nt toorjuustukookide valmistamisel.
Koostis:
  • 100g täisterajahu
  • 100 g keskmise jahvatusega kaerajahu
  • 50 g pehmet pruuni suhkurt
  • 0,5 tl söögisoodat
  • soola
  • 100 g võid
  • 1 - 2 sl piima
Valmistamine:
Sega kuivained omavahel. Näpista juurde või, kuni saad peene puru.
Lisa niipalju piima, et saad niiske taina. Pane tainas 15 minutiks külmkappi tahenema.
Pane tainas kahe toidukile tüki vahele ning rulli ettevaatlikult 3 mm paksuseks. Lõika tainast 6-7 cm läbimõõduga kettad.
Tõsta tainakettad kergelt võitatud ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed ning sõrmega katsudes küpsenud tunduvad.
Tõsta küpsetusplaat ahjust välja ning lase 5 minutit jahtuda. Siis libista küpsised metallrestile jahtuma.

Säilita Digestive-küpsiseid 2-3 päeva õhukindlas karbis.

Minu retsept on pärit ühe Šoti autori, Sue Lawrence'i kokaraamatust. Täpselt sama retsepti on jaganud teine Šoti kokk, Nick Nairn. Poeküpsistes enamasti kaerajahu pole, aga šotlased kasutavad kaerajahu palju, nii et täiesti kohatu see jahu siin pole :)
Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU
Käik: Dessert
Valmistusviis: Küpsetamine
Rahvusköök: Briti saared



sellised nad siis välja tulid ja sai peale tehtud piparmündi-šokolaadiglasuur. all is made  by myself :) 

Köögivilja-hakkliha Pizza

Kuna ema on tihti kodust ära  tööl, sisi pean olema mina see suur perenaine, kes teeb süüa, peseb maja ja hoolitseb koduste eest. See on tegelikult nii kestnud juba 14 aastaselt saadik, mil ema uuesti tööle läks.
Kooli kõrvalt on tegelikult raske ja paljud küsivad, et miks ma oma hobidega ei tegele, et ma ei tee mitte midagi seal kodus, kuid tegelikult on iga päeva ikka 110 asja teha lisaks õppimisele ja muusikale.

Niisiis, tegin eile pärastlõunal pitsat, mida jätkub ka tänaseks lõunaks.
Suur pizza

Mm...Delicious!


Vaja läheb:
1kg pärmilehttaigen
700g purk kodust salatit(kurk-kapsas-porgand-tomat jne)
1 suur tomat
300g hakkliha
sool-pipar-till-koriander-ühesõnaga pitsa maitseaine :)
 1 peotäis paprikaviile(külmutatud on minul kodus)
1 suur porgand
150-200g Juust

Tee nii:
Võta pärmilehttaigen enne pizza tegemist välja sulama kui on tarvis(nii  1h enne). Prae hakkliha koos maitseainete, paprikaviilude ja  kartulikoorijaga tõmmatud porgandiviiludega  seni, kuni hakkliha on valmis. võib olla enam-vähem küps, sest pizza läheb ju ahju ka.
Laota lehttaigen suurele ahjuplaadile, vaali natuke laiali ning lisa salat, hakkliha, tükeldatud tomat ning riivitud juust.
Pista asju 200 kraadi juurde u 40-45 minutiks.
Ja voilaa, maitsev Pizza on valmis, mis maitseb väga hea!!


Seenepasteet

EIle õhtul tuli mu isa mõttele, et võiks järelejäänud soolaseentest salatit teha....mõeldud, tehtud.

Vaja läheb:
U 500g läbikupatatud soolaseeni
1 suur sibul( kas punane v valge)
sool-pipar maitse järgi
hapukoort u 200-300g

Kupatatud seened aja läbi köögikombaini, lisa sibul ka. Mina unustasin ära ning hiljem hakkisin sibula hästi väikesteks tükkideks. Sega juurde hapukoor ja maitseained ja teie pasteet on valmis. Maitset ma kommenteeida ei saa, sest ma söön ainult kukeseeni ja sibulat ka väga ei armasta. Kuid, isa ütles,et tuli hea välja, kuigi algse plaani järgi saime pasteedi. Teine kord toome vanaema juurest spetsiaalse seenelõikuri, siis saab salati ka .)


Wednesday, February 13, 2013

Red Velvet cupcakes



Täna mõtlesin,et kuna valentinipäev on kohe-kohe käes, siis teen digestive küpsieid šokolaadis ning Red Velvet cupcake.


Red Velvet Cupcake
Perfect for Valentine's Day
Kogus 24 tükki

Pane ahi 180 C peale sooja või 160 C pöördõhuga ahi.

2 1/2 kruusi sõelutud jahu
2 spl kakaod (kasutan Fazeri kakaod)
1 tl soola
1 1/2 kruusi suhkrut
1 1/2 kruusi taimeõli
2 suurt muna
3 spl punast toiduvärvi [jep, just nii, kellele ei sobi, no siis ei sobi :( ]
1 tl vaniljet
1 tl brändit
1 kruus petti
1 1/2 tl söögisoodat
2 tl valge veiniäädikat

Vooderda muffinipann pabervormidega. Sega kokku jahu, kakao, sool ja sooda. Teises kausis sega kokku elektrilise mikseriga õli ja suhkur, lisa ükshaaval munad ning siis toiduvärv ja vanilje & brändi.

Vähenda mikseri kiirust ning lisa kuivainete segu kolmes osas, vahepeal valades sisse kahes osas peti. Lõpuks lisa äädikas ning vahusta kõrgeimal kiirusel kuskil 10 sekundit.

Jaga taigen topsidesse, täites 3/4 topsi kõrgusest. Küpseta 20 minutit ning poole pealt võiks panni ahjus keerata. Jahuta koogid ning määri peale juustukreem.

KREEM
(see on retsepti järgi tehtud kogus ning mul jagus seda kreemi 48 topsikoogile, nii et 24 koogi jaoks võib teha pool kogusest)

230 grammi võid, toatempereatuuril
340 grammi toorjuustu (Philadelphia näiteks), toatempereatuuril
4 kruusi / 450 gr tuhksuhkrut, sõelutud
3/4 tl vaniljet
3/4 tl brändit

Klopi või ja toorjuust mikseriga õhuliseks (keskmisel kiirusel kuskil 2-3 minutit). Vähenda kiirus kõige madalama peale ning hakka lisama 4 osas tuhksuhkrut ning lõpuks ka vanilje ja brändi. Sega kuni kreem on ühtlane. Määri topsikoogikeste peale ning kaunista meelepäraselt.






Friday, January 25, 2013

lihtsalt isutab

Lisan siia mõned küpsetised,mida ema see nädal on teinud

kodused rosina-aprikoosi-kaerajahu küpsised
  Britakook, tuli ülisuper magus,aga hea.



Sunday, January 20, 2013

Algus

Täna tulin ideele,et peaks ka kuidagi oma tegemisi Teile,kallid lugejad, jagama. Parim viis seda teha ongi vist blogi avada.

Hetkel ma lisan siia kyll erinevaid huvitavaid linke,õpetusi, kuid varsti-varsti.... nii 2-3 kuu pärast on ka esimene suurtöö valmis. Nimelt pean kujundama 120 inimesele tordi märtsi kuuks. Niiet, pean oma pea kooli kõrvalt ja muude tegemiste kõrvalt tööle panema ja neile ema kaasabiga vägeva tordi meisterdama.

See tuleb BIG, kuid usun,et neile meeldib. Aga seniajani teen väiksemaid igapäevaseid toite.


Bye