Sunday, February 17, 2013

DIGESTIVE


Digestive-küpsised
on pärit Edinburghis asunud McVitie's küpsisevabrikust, kus 1892. a. Alexander Grant retsepti välja mõtles. Sellise nime said küpsised seepärast, et küpsistel usuti olevat seedimist soodustav toime. Hiljem on see siiski ümber lükatud ja nt USAs neid sellise nimega müüa ei tohi (kuigi importkaupade riiulitelt neid ikka leida võib). Ühed populaarsemad küpsised Suurbritannias, mida kasutatakse tihti nt toorjuustukookide valmistamisel.
Koostis:
  • 100g täisterajahu
  • 100 g keskmise jahvatusega kaerajahu
  • 50 g pehmet pruuni suhkurt
  • 0,5 tl söögisoodat
  • soola
  • 100 g võid
  • 1 - 2 sl piima
Valmistamine:
Sega kuivained omavahel. Näpista juurde või, kuni saad peene puru.
Lisa niipalju piima, et saad niiske taina. Pane tainas 15 minutiks külmkappi tahenema.
Pane tainas kahe toidukile tüki vahele ning rulli ettevaatlikult 3 mm paksuseks. Lõika tainast 6-7 cm läbimõõduga kettad.
Tõsta tainakettad kergelt võitatud ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed ning sõrmega katsudes küpsenud tunduvad.
Tõsta küpsetusplaat ahjust välja ning lase 5 minutit jahtuda. Siis libista küpsised metallrestile jahtuma.

Säilita Digestive-küpsiseid 2-3 päeva õhukindlas karbis.

Minu retsept on pärit ühe Šoti autori, Sue Lawrence'i kokaraamatust. Täpselt sama retsepti on jaganud teine Šoti kokk, Nick Nairn. Poeküpsistes enamasti kaerajahu pole, aga šotlased kasutavad kaerajahu palju, nii et täiesti kohatu see jahu siin pole :)
Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU
Käik: Dessert
Valmistusviis: Küpsetamine
Rahvusköök: Briti saared



sellised nad siis välja tulid ja sai peale tehtud piparmündi-šokolaadiglasuur. all is made  by myself :) 

No comments:

Post a Comment