Hei!
Lõpetasin just piparkookide küpsetamine ja kaunistamise ja köögi koristamise.
Jõuluaega sobib imeliselt üks piparkoogitaigna retsept ja muidugi nende kaunistamiseks on hea teada,kuidas tehakse glasuuri.
Ma ütlen kohe ära, et kodus tehtud asjad on mitmekordselt paremad kui poest saadu. Poe piparkoogitaignad on õudse maitsega. Mind tundes, siis ma teen enamus toitu ise kodus, sest poeskraam on väga keemiat täis ja ei maitse nii hästi kui ise tehtud toit.
Väikevend tegi kokanduse tunnis piparkooke ja lihtsalt nende maitse oli pehmelt öeldes jube.
Ise tegin kolmapäeval taigent ja tegin eile õhtul. Kolmapäevane läks nässu...eilne taigen tuli lihtsalt suurepärane.. Lihtsalt nii maitsvad!
Vaja läheb:
1.5 kl suhkrut
3 muna+3 spl suhkrut
250 g võid
2tl soodat
u 500-700 g jahu( tunde järgi)
1kl kuuma vett
30-40 tera nelki
30-40 terapipart
25-35 vürtsi
2spl kaneeli
apelsinikoori
Valmistamine:
Segamiseks kasutage puulusikat.
1.5 klaasist suhkrust keeda siirup: Esiteks, sulata suhkur potis, mida tumedam karamell, seda tumedam tuleb taigen. Kui suhkur on ära sulanud ja olete saanud soovitud värvi, siis lisada 1kl keeva vett.
NB! Ettevaatust, kuum aur põletab!
Lase siirupil jahtuda umbes 5 min, lisa ja sulata või. Vahusta suhkruga munad ning lisa segule. Sega!
Lisa juurde kohviveskis jahvatatud maitseained ja apelsinikoored. ja vees lahustatud sooda. Kogu segule hakka vaikselt jahu segule juurde lisama. Taigen peaks jääma veidi kleeupuv ja elastne.
Lase taignal seista mõned tunnid või kui teed õhtul, siis lase lihtsalt hommikuni olla.
Kindlasti maitske ka vahepeal, et tunnetada, kas taigen on hea ja kas Teie piparkoogid on ikka piparkoogid!
Vajadusel lisa maitseaineid juurde.
Voilaa.. imemaitsvad piparkoogid saavadki nüüd plaadile minna!
Küpseta piparkooke 200 kraadi juures 10-11 min.
Glasuur:
1 munavalge+200g tuhksuhkrut ( tunde järgi, et ei oleks liialt vedel, muidu ei saa pritsiga midagi teha)
0.5tl sidrunhapet
Im a young pastry-confectionery chef from Estonia. I got my diploma from Tallinn Erateeninduskool. I have had passion for food since I was 5. ;)
Tuesday, January 27, 2015
Maasika-pohlabeseekook 2015/ Strawberry-lingonjam meringuepie 2015
Tervist, mu jälgijad!/ Hello my followers!
Pole ammu viitsinud siia blogida, sest pole kooli kõrvalt eriti aega ja samas ka tahtmist enam..
Aga olen siin juba 3 kooki teinud,sest see viib kõigil keele alla.
Esimese variandi tegin vaarikamoosiga laupäeva hommikul- sõid ka need, kes muidu vaarikaid ei söö ( k.a. mina) ;)
Teine kook tuli pühapäeval, sest jälle, mehed tellisid.
Pilt on siis esimesest koogist, aga täna tegin kolmanda ja selle koogi tellis mu ema, kes sai teisest koogist vaid paar tükki.
Selle koogi vahele panin maasikatoormoosi ja pohlakeedise segu..
/English:
I haven't had much time for posting because of the school, but now I am having a bit free time to let you know what I have done lately.
I just finished my 3rd cake, because this awesome fluffy meringue jam cake just calls for eating. my family members love it.
First variation of this cake was with raspberry homemdad jam, and to be honest, even those who donät eat raspberries, including me, ate that cake and said only good words. just YUMMYY!!
On Sunday I made the second one, because my male family members ordered a new one. SO I made it. I used jam from fresh strawberries and mixed it with lingonjam.
The picture is from the first cake. It looks and was very tasty.
Jätkuvalt, ma teen asju tunde järgi ja peast, seetõttu vabandan, kui koguseliselt on asjad nihkes! :)
/
As I have always said, I make my cakes and other meals and tests by heart. So I apologize if the measurements are not 100% right.
Vaja läheb:
4 munakollast. 4 munavalget/ 4 eggwhites, 4 eggyolks
200g+8 spl suhkrut/ 200g+8 tblsp of granulated sugar
200 g võid/ 200 g butter
0.5 tl söögisoodat/ 0.5 tsp of baking soda
400 g jahu( tunde järgi)/ 400 g flour
1purk(300ml) paksemat moosi ( moosile segada juurde moosipaksendajat või lihtsalt 1-1.5 spl kartulitärklist)/ 1 jar( about 300ml) thick jam, add 1-1.5 tablespoons of starch)
0.5 tl soola./ 0.5 tsp salt
0.5tl sidrunhapet./ 0.5 tsp lemon acid
Tee nii:
põhi:/ crust
Soojenda ahi 195 kraadini./ turn on the over and preheat on 195 celcius.
Vahusta või suhkruga tugevaks vahuks, lisa juurde munakollased, söögisooda ning vahusta veel 2 min- kuni kõik on ühtlustunud. Lisa juurde jahu ning sega taignaks./
beat the butter with sugar until its fluffy, add yolks, baking soda and beat more amout 2 minutes- until everything is smooth. Add flour and stir.
Määri taigen küpsetuspaberiga vooderdatud 30x25 cm koogivormi. küpseta ahjus 10 min.
/ Place it into the piemold( lined with baking paper) sized 30x25 cm. bake the crust around 10 min.
Samal ajal kui põhi on ahjus, tee munavalgevaht: At the same time, make meringue
Klopi õrnalt valged lahti, lisa näuotsaga soola ning maitse andmiseks veidi ka sidrunhapet. Lisa 8 spl peensuhkrut ning vahusta munavalgeid kõrgete tippude faasi ehk seni, kuni vaht on nii tugev, et alla ei vaju.
Lihtne test: keera kauss kummuli pea kohale ning kui segu pähe ei kuku, siis on õige faas kätte saadud!
-Määri põhjale moos, lisa muavalge ning pista ahju 22 minutiks. Jäta helepruuni kattega kook ahju jahtuma umebs pooleks tunniks.
/
to the lightly baked crust add jam and on top of the pie add meringue. Bake more about 22 minutes, after soem minutes lower te heat to the 150 degrees. let it cool in the oven about 30-40 minutes. Serve!
Palun, ülimaitsev, kuid magus kook ongi valmis! :P
Nagu öeldakse, armastus käib kõhu kaudu!
Pole ammu viitsinud siia blogida, sest pole kooli kõrvalt eriti aega ja samas ka tahtmist enam..
Aga olen siin juba 3 kooki teinud,sest see viib kõigil keele alla.
Esimese variandi tegin vaarikamoosiga laupäeva hommikul- sõid ka need, kes muidu vaarikaid ei söö ( k.a. mina) ;)
Teine kook tuli pühapäeval, sest jälle, mehed tellisid.
Pilt on siis esimesest koogist, aga täna tegin kolmanda ja selle koogi tellis mu ema, kes sai teisest koogist vaid paar tükki.
Selle koogi vahele panin maasikatoormoosi ja pohlakeedise segu..
/English:
I haven't had much time for posting because of the school, but now I am having a bit free time to let you know what I have done lately.
I just finished my 3rd cake, because this awesome fluffy meringue jam cake just calls for eating. my family members love it.
First variation of this cake was with raspberry homemdad jam, and to be honest, even those who donät eat raspberries, including me, ate that cake and said only good words. just YUMMYY!!
On Sunday I made the second one, because my male family members ordered a new one. SO I made it. I used jam from fresh strawberries and mixed it with lingonjam.
The picture is from the first cake. It looks and was very tasty.
Jätkuvalt, ma teen asju tunde järgi ja peast, seetõttu vabandan, kui koguseliselt on asjad nihkes! :)
/
As I have always said, I make my cakes and other meals and tests by heart. So I apologize if the measurements are not 100% right.
Vaja läheb:
4 munakollast. 4 munavalget/ 4 eggwhites, 4 eggyolks
200g+8 spl suhkrut/ 200g+8 tblsp of granulated sugar
200 g võid/ 200 g butter
0.5 tl söögisoodat/ 0.5 tsp of baking soda
400 g jahu( tunde järgi)/ 400 g flour
1purk(300ml) paksemat moosi ( moosile segada juurde moosipaksendajat või lihtsalt 1-1.5 spl kartulitärklist)/ 1 jar( about 300ml) thick jam, add 1-1.5 tablespoons of starch)
0.5 tl soola./ 0.5 tsp salt
0.5tl sidrunhapet./ 0.5 tsp lemon acid
Tee nii:
põhi:/ crust
Soojenda ahi 195 kraadini./ turn on the over and preheat on 195 celcius.
Vahusta või suhkruga tugevaks vahuks, lisa juurde munakollased, söögisooda ning vahusta veel 2 min- kuni kõik on ühtlustunud. Lisa juurde jahu ning sega taignaks./
beat the butter with sugar until its fluffy, add yolks, baking soda and beat more amout 2 minutes- until everything is smooth. Add flour and stir.
Määri taigen küpsetuspaberiga vooderdatud 30x25 cm koogivormi. küpseta ahjus 10 min.
/ Place it into the piemold( lined with baking paper) sized 30x25 cm. bake the crust around 10 min.
Samal ajal kui põhi on ahjus, tee munavalgevaht: At the same time, make meringue
Klopi õrnalt valged lahti, lisa näuotsaga soola ning maitse andmiseks veidi ka sidrunhapet. Lisa 8 spl peensuhkrut ning vahusta munavalgeid kõrgete tippude faasi ehk seni, kuni vaht on nii tugev, et alla ei vaju.
Lihtne test: keera kauss kummuli pea kohale ning kui segu pähe ei kuku, siis on õige faas kätte saadud!
-Määri põhjale moos, lisa muavalge ning pista ahju 22 minutiks. Jäta helepruuni kattega kook ahju jahtuma umebs pooleks tunniks.
/
to the lightly baked crust add jam and on top of the pie add meringue. Bake more about 22 minutes, after soem minutes lower te heat to the 150 degrees. let it cool in the oven about 30-40 minutes. Serve!
Palun, ülimaitsev, kuid magus kook ongi valmis! :P
Nagu öeldakse, armastus käib kõhu kaudu!
Friday, September 26, 2014
Kodused kotletid
Heihei...Elu on kiire ja suvi on justkui nagu märkamatult mööda läinud.
Tehtud on palju, hinge on kogunenund palju häid mälestusi ning toidumaailmas olen samuti kogemusi juurde hankinud.
Seeni on sellel aastal palju ning mul on seentest juba kõrini. Talveaega ootavad keldririiulitel võiseened, seeneseljanka, jääkapis aga seenekaste ja pizzatäidised.
Lisaks veel pohlamoos, kus sees kabatšokk ja õunad, muid kompotte ei teinud, eelmisest aastast veel nii palju alles ja puuviljapuud olid sellel aastal suhteliselt tühjad.
Muidugi ema teeb juba pool aastat hoogsalt erinevaid veine, mis lähevad tuttavatele väga peale.
Täna ma olin taas tegus inimene ja väntasin vanaaja kombel hakkliha käsimasinaga. Tunnnike tööd ja 3kg hakkliha oligi valmis. Ja siis tegin perele kotlette, keedukartuleid ja kastet- tavaline kodune toit.
Nagu te teate, siis ma teen asju peast ja tunde järgi, seega retsept on üldine.
Kodused Hakkkotletid:
700 g hakkliha
1 sibul hakitud
soola,pipart( veskisegud)
till, maitseroheline
manna-50g +paneerimiseks
kaerahelbed. 50g
2 muna
Tee nii:
Sega omavahel kõik komponendid, maitsesta soola-pipraga. Sega juurde manna ja jahvatatud kaerahelbed.
Ning asu kotlette mätsima ja praadima. Samas võib väga edukalt kotlette ahjus 190 kraadi juures küpsetada.
Tehtud on palju, hinge on kogunenund palju häid mälestusi ning toidumaailmas olen samuti kogemusi juurde hankinud.
Seeni on sellel aastal palju ning mul on seentest juba kõrini. Talveaega ootavad keldririiulitel võiseened, seeneseljanka, jääkapis aga seenekaste ja pizzatäidised.
Lisaks veel pohlamoos, kus sees kabatšokk ja õunad, muid kompotte ei teinud, eelmisest aastast veel nii palju alles ja puuviljapuud olid sellel aastal suhteliselt tühjad.
Muidugi ema teeb juba pool aastat hoogsalt erinevaid veine, mis lähevad tuttavatele väga peale.
Täna ma olin taas tegus inimene ja väntasin vanaaja kombel hakkliha käsimasinaga. Tunnnike tööd ja 3kg hakkliha oligi valmis. Ja siis tegin perele kotlette, keedukartuleid ja kastet- tavaline kodune toit.
Nagu te teate, siis ma teen asju peast ja tunde järgi, seega retsept on üldine.
Kodused Hakkkotletid:
700 g hakkliha
1 sibul hakitud
soola,pipart( veskisegud)
till, maitseroheline
manna-50g +paneerimiseks
kaerahelbed. 50g
2 muna
Tee nii:
Sega omavahel kõik komponendid, maitsesta soola-pipraga. Sega juurde manna ja jahvatatud kaerahelbed.
Ning asu kotlette mätsima ja praadima. Samas võib väga edukalt kotlette ahjus 190 kraadi juures küpsetada.
Thursday, August 15, 2013
Karamellised pirnikorvid
Heihei...
Suvi on peagi lõppemas ja algab kool, aga hetkel on kiire aeg köögi poole peal...Aiasaadused ootavad konserveerimist ning muud moodi töötlemist..Eile käisin Pirnipuu otsas ja tegime ka esimesed pirnikompotid. Täna tulin siis ideele, et mis ma hakkan nende pehmete pirnidega peale, mis juba tuppa sai toodud...hmm..mütlesin, et proovin teha karamelliseeritud pirne...jaa see oli täiega hea idee, sest seda võib niisama ka süüa ja see on imehea magustoit..
Niisiis. karamelliseeritud pirnid..
Pese ja koori ning puhasta pirnid.( suuri pirne kuskil 5-6..mul olid väikesed kõvemad pirnid ja tegin tunde järgi... sega kaneeli ja suhkruga)..pane potti sulama u 50g võid...lisa 120 g suhkrut ning sega läbi...kuumuta..segu hakkab mullitama...kui juba hakkab veidi pruunistuma, sisi lisa pirnidtükid v sektorid...mul olid tükid ;)
Sega segu läbi ning kuumuta potis kuskil 10-15 min...mm...mina lisasin veel ka kaerahelbeid..
Mõtlesin, et hea lauale panna oleks ju korvikesed, mis on tehtud silikoonist muffinivormis...
Niisisis korvikeste tainas.. Ideaalsed piknikule ;)
1 muna suhkruga vahustada heledaks vahuks...juurde segada 2 spl õli ning jahu nii palju, et jääb piisavalt paks, et mikser keerleb sees...tunnetamise asi...Ja siis igasse vormi panna tainas ning näpuga mudida kausikeste äärtele ning ühtlustada... panna 200 kraadi juures ahju kuskil 10min-ks..
nüüd lisa pirnisegu ning pista veel ahju 10 min-ks....mm...lihtsalt imehea!!!
Mõtlesin et karamelliseeritud pirne saab ju ka niisama süüa koos vahukoore v jäätisearmastajad koos vanillijäätisega :)
Suvi on peagi lõppemas ja algab kool, aga hetkel on kiire aeg köögi poole peal...Aiasaadused ootavad konserveerimist ning muud moodi töötlemist..Eile käisin Pirnipuu otsas ja tegime ka esimesed pirnikompotid. Täna tulin siis ideele, et mis ma hakkan nende pehmete pirnidega peale, mis juba tuppa sai toodud...hmm..mütlesin, et proovin teha karamelliseeritud pirne...jaa see oli täiega hea idee, sest seda võib niisama ka süüa ja see on imehea magustoit..
Niisiis. karamelliseeritud pirnid..
Pese ja koori ning puhasta pirnid.( suuri pirne kuskil 5-6..mul olid väikesed kõvemad pirnid ja tegin tunde järgi... sega kaneeli ja suhkruga)..pane potti sulama u 50g võid...lisa 120 g suhkrut ning sega läbi...kuumuta..segu hakkab mullitama...kui juba hakkab veidi pruunistuma, sisi lisa pirnidtükid v sektorid...mul olid tükid ;)
Sega segu läbi ning kuumuta potis kuskil 10-15 min...mm...mina lisasin veel ka kaerahelbeid..
Mõtlesin, et hea lauale panna oleks ju korvikesed, mis on tehtud silikoonist muffinivormis...
Niisisis korvikeste tainas.. Ideaalsed piknikule ;)
1 muna suhkruga vahustada heledaks vahuks...juurde segada 2 spl õli ning jahu nii palju, et jääb piisavalt paks, et mikser keerleb sees...tunnetamise asi...Ja siis igasse vormi panna tainas ning näpuga mudida kausikeste äärtele ning ühtlustada... panna 200 kraadi juures ahju kuskil 10min-ks..
nüüd lisa pirnisegu ning pista veel ahju 10 min-ks....mm...lihtsalt imehea!!!
Mõtlesin et karamelliseeritud pirne saab ju ka niisama süüa koos vahukoore v jäätisearmastajad koos vanillijäätisega :)
Saturday, August 3, 2013
Kirsikook biskviitkattega
Tsaukii!!
Täna hommikul oli mul tunne, et peaks ikka koristama ja kui ma tulin laudast koos 20 munaga, sisi hõikas isa, et tee kooki, meile tulevad külla Lippurid ja Schneebergid..No eks ma sisi mõtlesin, et mis teha ja õnneks olid mul ahjukanad juba valmis...soolase koha pealt oli asi lahendatud...
Esimesi marineeritud kurgipurke ja mahlapurke keldrisse viies ja riiulile ladudes, leidsin ma viimased kirsikompotid. ning koogi maitse ja sisu oli otsustatud.... tuleb kirsikook...
see oli ideaalne idee, sest kooki kiitsid kõik ja tõesti selle meekoogi kõrval oli minu kook veelgi maitsvam....ja mulle pole iial öeldud,et ma olen väärt noor naine!
Pildid hetkel. retsept tuleb kuangi hiljem...hetkel nii seo päike väljas, et seda ei saa raisku lasta.
Siin on vaid pool koogist..sain suure plaaditäie maitsvat kooki ja pärast oh üllatust... minu serveering on südamekujuline...ops..
Täna hommikul oli mul tunne, et peaks ikka koristama ja kui ma tulin laudast koos 20 munaga, sisi hõikas isa, et tee kooki, meile tulevad külla Lippurid ja Schneebergid..No eks ma sisi mõtlesin, et mis teha ja õnneks olid mul ahjukanad juba valmis...soolase koha pealt oli asi lahendatud...
Esimesi marineeritud kurgipurke ja mahlapurke keldrisse viies ja riiulile ladudes, leidsin ma viimased kirsikompotid. ning koogi maitse ja sisu oli otsustatud.... tuleb kirsikook...
see oli ideaalne idee, sest kooki kiitsid kõik ja tõesti selle meekoogi kõrval oli minu kook veelgi maitsvam....ja mulle pole iial öeldud,et ma olen väärt noor naine!
Pildid hetkel. retsept tuleb kuangi hiljem...hetkel nii seo päike väljas, et seda ei saa raisku lasta.
Siin on vaid pool koogist..sain suure plaaditäie maitsvat kooki ja pärast oh üllatust... minu serveering on südamekujuline...ops..
Tuesday, July 30, 2013
Vahvlid
Tere. kaunist suveööd, mu kallid lugejad!
Eile õhtul tuli isu vahvlite järele ja nii ma siis tegingi mingi 21 ajal taigna ja kuskil poole 22st hakkasin vahvleid küpsetama. Kokku ma vist küpsetasin neid u 1 öösel....väsitav.. alguses oli isegi huvitav neid teha,aga jh siis vajus ära..Ikka ulme kogus tuli neid,aga pooled söödi mul tegemise ajal ära ja sisi täna hommikul enamus...hetkel on veel mõni torbik alles.
Aga retsept ka, mida ma teen täitsa peast ja tunde järgi..
Vaja läheb:
4 muna
150g võid
1,5 l u piima
5-6 spl tärklist
120g suhkrut( maitse järgi)
400g jahu
Vahustasin võid suhkruga ära, lisasin munad, vahustasin pisut veel, seni kuni oli ühtlane mass.. eLisasin piima, jahu..tärklise....segasin ühtlaseks....Jahu tuleb nii palju lisada, et tainas on vedel, et kui lusikaga tõsta, siis voolvab peaaegu nagu puhas piim,aga pisut paksem. Eks katsetage ise! ;)
Aga vahvleid võib igatmoodi kujundada...mina tegin ns vahvlirulle ja tegin ka mõne kausikese...
ja sorbetti tegin ka õhtul, mis sai hommikul ilusti valmis...Aga jäätisesööjad võivad julgelt vahleid süüa jäätisega.. :)
Eile õhtul tuli isu vahvlite järele ja nii ma siis tegingi mingi 21 ajal taigna ja kuskil poole 22st hakkasin vahvleid küpsetama. Kokku ma vist küpsetasin neid u 1 öösel....väsitav.. alguses oli isegi huvitav neid teha,aga jh siis vajus ära..Ikka ulme kogus tuli neid,aga pooled söödi mul tegemise ajal ära ja sisi täna hommikul enamus...hetkel on veel mõni torbik alles.
Aga retsept ka, mida ma teen täitsa peast ja tunde järgi..
Vaja läheb:
4 muna
150g võid
1,5 l u piima
5-6 spl tärklist
120g suhkrut( maitse järgi)
400g jahu
Vahustasin võid suhkruga ära, lisasin munad, vahustasin pisut veel, seni kuni oli ühtlane mass.. eLisasin piima, jahu..tärklise....segasin ühtlaseks....Jahu tuleb nii palju lisada, et tainas on vedel, et kui lusikaga tõsta, siis voolvab peaaegu nagu puhas piim,aga pisut paksem. Eks katsetage ise! ;)
Aga vahvleid võib igatmoodi kujundada...mina tegin ns vahvlirulle ja tegin ka mõne kausikese...
ja sorbetti tegin ka õhtul, mis sai hommikul ilusti valmis...Aga jäätisesööjad võivad julgelt vahleid süüa jäätisega.. :)
Nii palju oli siis hommikul...tglt mõni kausike oli korvis,aga siiski....
Wednesday, June 26, 2013
Suitsuvorsti pizza
Hei jälle. Kuna täna õhtul vaatan koos venna ja ta pruudi ja pruudi sugulasega ning isa ja väikese vennaga filmi, siis otsutasin teha lauale pizzat..
Alguses ei plaaninud sellist, aga kuna tomatit enam polnud, sisi tuli midagi kähku väkja müelda ja katsetada....
Alguses kui tegin, sisi vend ütles kyll, et bbq kaste ei sobi, aga mina jäin endale kindlaks ja tegin ära....vennale ja teistele ka maitses ;)
Alguses ei plaaninud sellist, aga kuna tomatit enam polnud, sisi tuli midagi kähku väkja müelda ja katsetada....
Alguses kui tegin, sisi vend ütles kyll, et bbq kaste ei sobi, aga mina jäin endale kindlaks ja tegin ära....vennale ja teistele ka maitses ;)
Sellelt lehelt saate katsetada erinevaid pitsapõhju.
Vaja:
ahjuplaadi pitsapõhja
1 latt suitsuvorsti
10 värske siubla vart, värsket tilli
sool, pipar, pizza maitseaine
juustu maitse jätgi, mina panin mõõdukalt, kuid natuke soolane sai.( juust oli maitseainetega)
Tee Nii:
Põhja küpsetada 200 kraadi juures u 10 min. Edasi määrida peale ketšup, lisada vorstikuubikud, värske sibula rõngakesed, värske till, natuke võib lisada ka pitsa maitseainet ja peale juustu.....200 kraadides ashjus küpseb kuskil 25 min :)
JA nii lihtne see ongi!
Subscribe to:
Posts (Atom)